Mantelzorg woningen

Mantelzorg woningen

Bij Koopman Totaalbouw kunt u terecht voor de bouw van een prefab mantelzorgwoning. Een prefab mantelzorgwoning wordt gezien als een kant-en-klare woning die verplaatsbaar is en waar mantelzorg in kan plaatsvinden. Deze worden vaak geplaatst in de vertrouwde omgeving.

Mantelzorgwoningen zijn steeds meer in opkomst. Heel begrijpelijk, want hoe fijn en vertrouwd is het om zorg van familie of vrienden te ontvangen terwijl u zelfstandig woont, maar er wel een oogje in het zeil gehouden wordt. Mantelzorg vindt altijd plaats bij een bestaande woning.

Iedere situatie vraagt om een eigen oplossing, daarom bieden wij maatwerk als standaard aan. Door het gevolg van begrotingstekorten komt de zorg steeds meer onder druk te staan. Misschien ervaart u dit ook, en dat de kwaliteit van de zorg steeds meer te wensen over laat.

Koopman Totaalbouw heeft hiervoor een passende oplossing:

Het plaatsen van een mantelzorgwoning op uw eigen terrein bij uw woning. Daarmee maakt u ook ruimte voor doorstroming van de woningmarkt die overbelast is. Daarmee kan bijvoorbeeld uw zoon, dochter, familie of bekenden uw woning kopen en als mantelzorger er in gaan wonen. 

Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning is in de meeste situaties geen vergunning nodig. Er zal wel een mantelzorgindicatie bij verpleegkundige of huisarts aangevraagd moeten worden. De aanschaf van een complete prefab zorgwoning zorgt voor minder zorgen. 

Mogelijkheden van een mantelzorgwoning

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de bouw van een mantelzorgwoning.

  • Een mantelzorgwoning in de tuin laten bouwen (mobiele woning);

  • Mantelzorgwoning vanuit een aanbouw realiseren;

  • Bestaande ruimte verbouwen tot mantelzorgwoning.

Mantelzorgwoning in de tuin

U kunt ervoor kiezen om een mantelzorgwoning in de tuin te laten bouwen. Het fijne aan een mantelzorgwoning in de tuin is dat degene die verzorgd wordt een eigen (tijdelijke) woonplek heeft. De mantelzorgwoning is voorzien van de vele gemakken zoals een eigen badkamer, woonkamer, slaapkamer en eigen keuken. De indeling wordt in overleg tot stand gebracht. Wij bouwen uw mantelzorg woning compleet af in onze werkplaats. We plaatsen de mantelzorg woning in 1 dag bij u in de tuin. Enkele dagen erna krijgt u de sleutel en kunt u erin gaan wonen. Voordeel hiervan is, dat als de mantelzorgwoning weg moet, dan kunt u hem weer binnen 1 dag laten verwijderen. Je verkoopt de woning weer aan een volgende mantelverzorger en zo blijft de mantelzorg woning zijn waarde behouden. 

Mantelzorgwoning vanuit een aanbouw

Ook kunt u ervoor kiezen om een tijdelijke mantelzorgwoning aanbouw te laten bouwen aan uw woning. U kunt dan de ruimte efficiënte en prettig laten aanbouwen zodat degene in zorg een prettig verblijf heeft tijdens de zorgtijd. Geniet in de mentale zorg aanbouw van een eigen keuken, badkamer, woonkamer en slaapruimte. 

Bestaande ruimte verbouwen tot mantelzorgwoning

Ook kunt u een bestaand tuinhuis of een garage laten ombouwen tot mantelzorgwoning. We nemen u mee in de mogelijkheden hoe de ruimte die u heeft mantelzorgwoning proof te laten maken. Voor meer informatie neemt u contact met ons op. 

De voordelen van een mantelzorgwoning

Er zijn een aantal voordelen voor de bouw van een mantelzorgwoning. Koopman Totaalbouw heeft de voordelen voor u op een rij gezet:

  • Een mantelzorgwoning is goedkoper dan een woning bij een zorginstelling;
  • Voorkom de wachtlijsten bij zorginstellingen;
  • Direct en snellere vertrouwde zorg dichtbij door de mantelzorgwoning aan huis;
  • Flexibel, tijdelijk inzetbaar;
  • Vertrouwd in eigen omgeving, comfortabel en staat als een huis;
  • Waardevast en weer verkoopbaar;
  • Snelle bouwtijd en binnen 1 week geplaatst en afgewerkt; 

Pré-mantelzorgwoning

Vanuit de overheid wordt het gestimuleerd dat ouderen ouder worden in de eigen omgeving. Dit is sinds 2015 al mogelijk. Onder andere door het aanschaffen van een mantelzorgwoning. Echter, een vereiste van een mantelzorgwoning is dat er een zorgindicatie moet zijn. Deze wordt afgegeven door een huisarts. Maar niet elke senior ontvangt daadwerkelijk de wettelijk vereiste mantelzorg.  En toch hebben ook deze ouderen wel de wens om zelfstandig in de eigen omgeving te blijven wonen. Speciaal hiervoor is er in 2017 een pré-mantelzorgwoningbeleid ontwikkeld. Dit is een landelijke regeling die per gemeente divers te interpreten valt.

Landelijk gezien is een pré-mantelzorgwoning een regeling voor mensen die nog geen (urgente) mantelzorg ontvangen. Wel willen deze mensen graag ouder worden in de omgeving van kinderen of familie. Door het plaatsen van een pré-mantelzorgwoning is het toch mogelijk om bij elkaar te wonen. Terwijl er geen concrete mantelzorgsituatie is. Met een pré-mantelzorgwoning is de kans groot dat er een mantelzorgvraag in de toekomst ontstaat. Dit omdat de senioren een leeftijd hebben dat er langzamerhand beperkingen optreden. Mocht er in deze situatie dan wel een concrete mantelzorgvraag ontstaan, dan verdwijnt het voorvoegsel ‘pré’. Dan is er sprake van een normale mantelzorgwoning. 

Contact opnemen voor meer informatie over de mantelzorgwoning

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden over de mantelzorgwoning bij u? Neem dan contact met ons op voor een informatiegesprek. We horen graag welke wensen u heeft, dan hoort u van ons direct hoe dit mogelijk gemaakt kan worden.

Ontdek ook de volgende woningen die gebouwd worden door Koopman Totaalbouw: Schuurwoning, villa, moderne woning

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bij Koopman Totaalbouw werken wij met onze eigen bouwsysteem. Hierdoor is er veel mogelijk. Wilt u uw droomhuis laten bouwen? Dan komen wij graag met u in contact.